30 Ιαν 2012

Texas Holdem η πιο δημοφιλής εκδοχή Πόκερ

Όπως σε όλα τα παιχνίδια πόκερ, νικητής είναι ο παίκτης με το καλύτερο χέρι. Σε περίπτωση που δύο παίχτες έχουν τον ίδιο συνδυασμό φύλλων θα πρέπει ν α μοιραστούν τα κέρδη. Εάν ο καλύτερος συνδυασμός στο Texas Hold ‘em είναι τα πέντε κοινά φύλλα τότε τα κέρδη μοιράζονται στους εναπομείναντες παίχτες.Το βασικό χαρακτηριστικό του Τέξας Χόλντεμ είναι ότι μοιράζονται κάποια κοινά χαρτιά στη μέση του τραπεζιού (community cards) που όλοι οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν. 

Πιο συγκεκριμένα μοιράζονται 5 ανοιχτά χαρτιά στη μέση του τραπεζιού και από 2 κλειστά χαρτιά σε κάθε παίκτη (hole cards). Οι παίκτες μπορούν να διαλέξουν 3 από τα 5 χαρτιά στη μέση του τραπεζιού και συνδυάζοντάς τα με τα δικά τους 2 να φτιάξουν το καλύτερο δυνατό χέρι. 

Στην αρχή του παιχνιδιού ο dealer μοιράζει 2 κλειστά χαρτιά σε κάθε παίκτη και 3 ανοικτά χαρτιά στη μέση του τραπεζιού πόκερ. Αυτά τα 3 χαρτιά ονομάζονται "the flop". Στη συνέχεια μοιράζεται και ένα τέταρτο χαρτί στη μέση του τραπεζιού που ονομάζεται "the turn". Και τέλος το πέμπτο χαρτί που ονομάζεται "the river". Βεβαίως, ανάμεσα σε αυτά τα μοιράσματα γίνονται και όλα τα πονταρίσματα που κάνουν το Texas Hold'em Poker τόσο ενδιαφέρον! 

Πονταρίσματα, και μοίρασμα. 
Πριν ξεκινήσετε το Texas Hold'em παιχνίδι υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφασιστούν. Το πρώτο πράγμα είναι με ποια σειρά θα καθίσουν οι παίχτες στο τραπέζι.  Το δεύτερο πράγμα που χρειάζεται να αποφασιστεί είναι ποιος θα ξεκινήσει να μοιράζει τα χαρτιά. Συνήθως και τα δυο αποφασίζονται τυχαία. Αυτός που θα μοιράσει έχει μπροστά του ένα δισκίο (Button) το οποίο δείχνει ότι είναι ο dealer. Στον επόμενο γύρο το Button πάει στον επόμενο παίκτη αριστερά.  

Πριν να αρχίσετε τον πρώτο γύρο του Texas Hold'em δυο παίχτες βάζουν τα τυφλά στοιχήματα. Τα τυφλά είναι στοιχήματα που μπαίνουν πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και το ύψος τους αποφασίζεται πριν ξεκινήσει το παιχνίδι. Ο παίχτης αριστερά από αυτόν που μοιράζει βάζει το μικρό τυφλό και ο παίχτης αριστερά του το Μεγάλο Τυφλό. Το μικρό υποτίθεται ότι είναι πάντα το μισό του μεγάλου τυφλού αλλά αν παίζετε με πολύ μικρά ποσά αυτό είναι μερικές φορές αδύνατον. 

Γύροι
Αφού έχει δει τα φύλλα του/της, κάθε παίκτης έχει τώρα την επιλογή να παίξει το φύλλο του "βλέποντας" (call) ή "αυξάνοντας" (raise) το μεγάλο ποντάρισμα. Ξεκινώντας από τον παίχτη στα αριστερά του μεγάλου ανοίγματος που κάνει την πρώτη κίνηση κάθε παίκτης μπορεί να πάει πάσο, να αυξήσει, ή να κάνει check. Εάν όλοι οι παίκτες κάνουν check τα πονταρίσματα μένουν εκεί και παίζουν όλοι. Εάν κάποιος το αυξήσει για να συνεχίσουν οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουν call και να αυξήσουν και τα δικά τους για να μείνουν στο παιχνίδι. Εάν θέλει κάποιος παίκτης μπορεί να κάνει fold και να αποσυρθεί απο την παρτίδα. Ακολουθούν οι υπόλοιποι παίχτες με τον παίχτη μεγάλου ανοίγματος να παίζει τελευταίο. Όταν ολοκληρωθεί το ποντάρισμα, ο κρουπιέρης "καίει" ένα φύλλο και μοιράζει το "flop." Στο Texas Hold ‘em, το flop αποτελείται από τρία φύλλα τα οποία μπαίνουν ανοιχτά στο τραπέζι και χρησιμοποιούνται από όλους τους παίχτες για να κάνουν χέρι στον τελευταίο γύρο. 

Ακολουθώντας το flop, ξεκινάει ένας καινούργιος γύρος στοιχημάτων, στο ίδιο στυλ σαν τους προηγούμενους γύρους. Τότε ο κρουπιέρης καίει άλλο ένα φύλλο και μοιράζει το "turn," που επίσης ονομάζεται "4th Street." Στο Texas Hold ‘em, αυτό είναι ένα φύλλο το οποίο τοποθετείται φανερά στο τραπέζι, που χρησιμοποιείται από όλους τους παίχτες και ακολουθείται από έναν ακόμα γύρο στοιχημάτων στον οποίο τα πονταρίσματα πολλαπλάσια του αρχικο.  

Ο τελευταίος γύρος ξεκινά με τον κρουπιέρη να καίει άλλο ένα φύλλο και να τοποθετεί το πέμπτο και τελευταίο φύλλο ανοιχτό στο τραπέζι. Αυτή η μοιρασιά λέγεται "river" ή "5th Street." Η τελευταία κίνηση στο παιχνίδι του Texas Hold ‘em, όπως και σε άλλες παραλλαγές του πόκερ, ακολουθείται από το κλείσιμο. Όλοι οι εναπομείναντες παίχτες πρέπει να παίξουν πάλι και μετά να μπουν στο "κλείσιμο."  

Αν υπάρχουν ακόμα περισσότεροι από ένας παίχτες στο παιχνίδι ο παίχτης που κάλεσε τελευταίος δείχνει τα χαρτιά του. Αν οι άλλοι παίχτες θέλουν ( συνήθως όταν έχουν καλύτερα χαρτιά στο χέρι) δείχνουν τα χαρτιά τους και ο παίχτης με το καλύτερο χέρι κερδίζει. 
 
Νικητής
Οι παίχτες μπορούν να συνδυάσουν τα χαρτιά τους με τα χαρτιά στη μέση για να καθορίσουν τα 5 καλύτερα χαρτιά στο τέλος. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα σύνολο 7 χαρτιών να επιλέξουν, από τα οποία τα 5 είναι ανοιχτά για όλους. Ο παίχτης μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει και τα 2 κλειστά χαρτιά και τα 3 κοινά χαρτιά , 1 κλειστό και 4 κοινά ή 5 κοινά, οποιοδήποτε κάνει το καλύτερο χέρι. Το χέρι κατηγοριοποιείται όπως σε κάθε παιχνίδι πόκερ: 

1) Υψηλότερο χαρτί. Εάν κανείς δεν κάνει κάποιο συνδιασμό 

2) Ζευγάρι (pair). Ένα ζευγάρι ίδιων φύλλων.πχ 2 Ντάμες 

3) Δύο ζευγάρια (two pairs) πχ 2 ντάμες και 2 Άσσοι 

4) Tριπλή (Τhree of a cind) Τρία ίδια πχ 3 δυάρια, 3 βαλέδες 

5) Κέντα (straight. Πέντε φύλλα σε αριθμητική σειρά.  

6) Χρώμα (Flush) Πέντε φύλλα του ίδιου χρώματος πχ 5 καρό. 

7) Φούλ (Full) Ένα ζευγάρι και μια τριάδα 

8) Καρέ (Quads) Τέσσερα φύλλα ενός αριθμού πχ οι τέσσερις Ντάμες 

9) Στρέϊτ (Straight Flush) Κέντα ίδιου χρώματος 

10) Ρόγιαλ Φλας (Royal Flush) Κέντα ίδιου χρώματος απο 10 έως Άσσο.  

Το χειρότερο χέρι που μπορείτε να έχετε στο Texas Hold'em είναι το μεγαλύτερο χαρτί. Αν κανένας παίχτης δεν έχει το συνδυασμό χαρτιών εκείνος με το μεγαλύτερο χαρτί κερδίζει. Αν οι παίχτες έχουν χέρια ίσης αξίας τότε το Pot μοιράζεται μεταξύ τους.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου